Třídveřový čtyř až pětimístný hatchback, motor vpředu a pohon předních kol. Je nabízen s benzínovými motory o obsahu 1.8 a vznětovými  2.2. Benzínové motory jsou čtyřdobé vodou chlazené 4 válce uložené napříč, používající rozvod SOHC i-VTEC a vstrikování paliva PGM-FI. Vznětová 2.2 je taktéž vodou chlazený 4 válec uložený příčně a používá rozvod DOHC a palivový systém common rail II. Generace.

Honda Civic Type S je asertivně vyhlížející hatchback se sportovním designem, ovšem civilními jízdními vlastnostmi a podvozkem. Nabízí se pouze v jedné úrovní výbavy a to se 6ti stupňovou manuální převodovkou, případně se 6ti stupňovým automatem kombinovaným s benzínovou 1.8.

Design

Díky kompaktním vnějším rozměrům a ladným liniím karosérie je u třídveřové verze modelu Civic na první pohled zřejmá její dynamika. Silueta je shodná s pětidveřovou verzí modelu Civic. Charakter kupé ještě více zdůrazňují sportovní doplňky. Dveře, boční panely vzadu, prahy a oba nárazníky mají odlišný tvar.

K dynamickému profilu přispívá také zkosený tvar zadních bočních panelů.

Nové modely jsou také vybaveny bočními ochrannými lištami, které se rozšiřují směrem ven a elegantně se spojují s lemy předních a zadních blatníků. Blatníky následně plynule přecházejí do předního a zadního spoileru a doplňují konstrukci karosérie tak, že působí dojmem jednoho celku. U verze S Type mají spoilery kovovou barvu, zatímco u verze Type R jsou lakovány v barvě karosérie.

Rozměrný vstupní vzduchový otvor na přídi vozu spolu se 17-palcovými koly a s rozšířeným rozchodem zadních kol dodávají verzi Type S obzvláště svalnatý a výrazný vzhled.

Interiér

Uspořádání interiéru u Type S a Type R vychází ze stejného principu jako u pětidveřového modelu Civic. Vizuálně atraktivní prostředí interiéru se jednoduše ovladatelnými funkčními prvky, které jsou všechny snadno na dosah.

U verze Type S jsou číslice a písmena bílá, některá jsou umístěna na modrém pozadí. Pro zdůraznění dynamiky jsou na palubní desce důmyslně použity také červené prvky. Podsvícení středového displeje je tmavší, takže zobrazené informace se jakoby „vznášejí“ ve volném prostoru.

Multifunkční volant se třemi kovovými paprsky je potažen černou kůží se stříbrnými švy (verze Type S) a s červenými švy (Type R), které ladí se švy na sedadlech. Podobně je u verze Type S logo Honda na středu volantu chromované, zatímco u verze Type R je exkluzivně použit tradiční červený emblém „H“.

Sklopení sedadel a nástup dozadu usnadňuje nový sklopný mechanismus. Pod tkaninou čalounění se nyní nachází vysoce kvalitní vylepšený uretanový materiál, který velmi účinně pohlcuje vibrace. Sportovní vzhled interiéru verze Type S zdůrazňuje černé čalounění Alcantara se stříbrnými švy.